Att hitta boende som ung i Göteborg

Göteborg är liksom Stockholm och Sveriges andra storstäder en plats dit många unga söker sig för att studera och för att hitta arbete. Men hur är egentligen förutsättningarna för unga i Göteborg? Hur lätt är det till exempel att hitta bostad, något som alla vet är mycket svårt i vår största stad, Stockholm?

Svaret är att det är mycket svårt även i Göteborg. Precis som i Stockholm kämpar stadens politiker med att komma på lösningar för att skapa fler boenden åt stadens unga, och vid valet 2006 lovade de att det skulle byggas 1000 nya hyreslägenheter i Göteborg, som skulle öronmärkas för unga invånare i staden som inte var studenter. Studenterna hade nämligen sedan tidigare haft förtursrätt till nybyggda lägenheter. Två år efter valet hade dock fortfarande inte en enda av dessa tusen lägenheter byggts – de drygt 300 förstahandskontrakt som skrivits till ungdomar mellan 18 och 29 år hade kommit från redan befintliga lägenheter. Därför lanserades i mars 2008 projektet Ungahem, som gick ut på att förmedla lägenheter till ungdomar som inte studerade. De kommunala bostadsbolagen lovade att lämna ungefär 330 lägenheter per år till projektet under en treårsperiod, det vill säga sammanlagt ungefär 1000 lägenheter. Redan ett halvår efter att projektet lanserades hade man förmedlat knappt 300 förstahandkontrakt, det vill säga lika många som under de två föregående åren.gothenburg-827671_960_720

En av de som fick hjälp av Ungahem var David Eriksson. Han flyttade till Göteborg för att studera, och fick först bo i ett inackorderingsrum för att han inte hittade ett annat boende. Efter 1,5 år i staden fick han ett studentrum i korridor för 3 300 kronor i månaden. Efter examen var han tvungen att flytta ut, och fick därefter hoppa mellan andrahandskontrakt i två år tillsammans med sin sambo. När han var 26 år kunde han till slut få en lägenhet från Ungahem.

En nackdel med att bo i hyreslägenhet är naturligtvis att man inte kan göra några större förändringar utan tillstånd från hyresvärden, till exempel installera ett badkar om man saknar det. För många unga i Göteborg uppvägs dock den nackdelen av att ha ett eget boende som man inte tvingas flytta från inom några månader.

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Storstäder