Att hitta bostad i Malmö

När man är ung är det vanligt att man flyttar ofta. Det är mer vanligt att man söker sig till storstäder eftersom det är där som de flesta jobb finns eller de största högskolorna och universiteten. Ett av problemen som kan uppstå när man flyttar till en av Sveriges storstäder är bostadsbrist. Det kan vara bra om man har personliga kontakter i staden man ska flytta till för att få goda råd var man kan börja leta efter bostad. Om man har riktigt tur kan dina kontakter och ditt nätverk kanske resultera i att du slipper gå igenom köer och läsa annonser.

Köpa bostadsrätt i Malmö

Malmös bostadsrättspriser ökar mest i landet visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Den har ökat med hela 15 procent i centrala delen av Malmö och 12 procent i de andra delarna av staden. Man kan jämföra med ökningen i Stockholm som endast är två procent vilket är den lägsta procentsatsen sedan 2012. Man vet inte varför priserna började att stiga i Malmö men man märkte att det började när priserna stannade av i Göteborg och Stockholm. I Malmö är bostadsrätter så åtråvärda att de knappt hinner komma ut på marknaden innan de är sålda. Just nu finns det ett historiskt lågt antal bostäder till salu i hela landet.

Malmö handlar bostadsrätter till flyktingar

Malmö stad har fått kritik för sitt beslut att köpa ett 80-tal bostadsrätter som ska gå till ensamkommande och flyktingar. Kritiken består i att man är rädd att statsinköp av bostadsrätter kommer att driva upp priserna då utbudet av lägenheter redan är så lågt. Malmö stad har anlitat en mäklare för att se till att deras inköp inte har påverkat marknaden och slutsatsen var att det inte har påverkat eller haft mycket liten påverkan. Bostadsrättslagen säger att en bostadsrättsförening inte kan neka en kommun att hyra ut en lägenhet som de har köpt. Kommunen bestämmer vem som flyttar in, inte bostadsrättsföreningen.