Vad lockar unga till storstäder?

Sedan länge har man i Sverige kunnat se en tendens att unga människor flyttar ifrån landsbygden och mindre orter för att söka sig in till storstäderna. SBAB genomförde i mars 2014 en undersökning bland ungdomar mellan 18 och 26 år för att ta reda på vilken stad de helst vill flytta till. Trenden var tydlig. Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö ligger i toppen. De allra flesta vill flytta till den största orten i sitt län. Storstäderna lockar, med andra ord. Men varför?

En av de vanligaste anledningarna till att man flyttar är sannolikt utbildning. Det kan dels bero på att en viss utbildning bara finns på en ort, dels på att man vill studera på ett särskilt universitet eller högskola som har bra anseende. I Stockholm, den mest populära staden bland ungdomar enligt undersökningen, finns två av landets högst rankade lärosäten: Karolinska institutet och Handelshögskolan. Övriga lärosäten i topp tio är Sveriges Lantbruksuniversitet (Uppsala), Kungliga Tekniska Högskolan (Stockholm), Uppsala universitet, Chalmers Tekniska Högskola (Göteborg), Lunds universitet, Linköpings universitet, Göteborgs universitet och Stockholms universitet. Det är med andra ord tydligt varför man som ung student söker sig till dessa städer. I storstäderna finns också generellt sett fler möjligheter till att hitta en passande utbildning. Du kan exempelvis gå en bra ledarskapsutbildning i Stockholm. I storstäderna finns också generellt sett fler jobbmöjligheter än på landsbygden. Arbetsförmedlingens tillförordnade chef Clas Olsson uppmanar unga att flytta från landsbygden. Han menar att det inte är någon idé att vänta på en anställning inom industrin på en bruksort, eftersom industrierna inte anställer. Samtidigt växer tjänstesektorn i större orter och städer, menar han, och där finns det goda chanser att få jobb.Vad lockar unga till storstäder 22

Andra ungdomar söker sig in till städerna av mindre praktiska anledningar. Charlotta Melander, som är forskare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, menar att livsstilen i storstäderna också har stor dragningskraft. Hon säger att många ungdomar kan få känslan av att inget händer i sina hemorter, och vill bort från det. I storstäderna finns kulturlivet, utelivet och pulsen.

Denna trend har både positiva och negativa aspekter. Många ser det som energisparande och effektivt att människor samlas i storstäderna. Problemet uppstår för de som bor kvar i den utdöende landsbygden. Oavsett vad man tycker är det lätt att se orsakerna bakom trenden.

 
 

Fler artiklar om Storstäder