Storstäderna lockar unga

Som rubriken lyder så lockar storstäder unga. Detta eftersom de större städerna ofta erbjuder studier på universitet, många enkla jobb med mera. Om du ska börja plugga så kan det vara en bra idé att börja leta studentbostäder så fort som möjligt. Kommunerna har ofta egna bostadsförmedlingar för studenter eftersom att det är en så pass attraktiv målgrupp.

Vad är en storstad?

En storstad är ett samhälle där många bor. Definitionen för en storstad kan variera, likaså befolkningsmängden, men Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala tillhör den absoluta toppen. Stockholm har både Stockholms Universitet och Karolinska Institutet, Göteborg har Göteborgs Universitet, Malmö har dels Malmö Högskola och dels nära till Lund och dess universitet. Uppsala är en klassisk studentstad och har ett anrikt universitet som är berömt i stora delar av världen. En storstad brukar även erbjuda ett rikt urval av aktiviteter såsom sporter, konst, fritidsaktiviteter med flera. Topplagen i Allsvenskan i fotboll representeras av klubbar etablerade i storstäderna, AIK och Djurgården i Stockholm, IFK Göteborg, Malmö FF. Likaså finns det rikskända teatrar och konstgallerier i de tre största städerna i Sverige.

Storstäder kännetecknas ofta av modern infrastruktur och trendsättande attityder. De unga bestämmer vad som är ”inne” eller ”ute” och det är betydligt enklare idag att följa trender om man håller koll på sociala medier och bloggar.

Vad är en ungdom?

Enligt

Nationalencyklopedin räknas man som ungdom i åldrarna 15-30. Det rör sig alltså om unga vuxna som ännu inte nått fullvuxen ålder. Många ungdomsrabatter sträcker sig till 25 år eller strax däröver, det kan alltså i många fall löna sig att vara ung. De flesta bostadsförmedlingar kräver att man är mellan 16-18 år för att registrera sig i bostadskön, detta eftersom att man måste kunna vara myndig vid ett eventuellt kontraktsskrivande. Normalt sett ger en dag en kö-poäng, det lönar sig alltså att ställa sig i kön så fort som möjligt. På så sätt får man en god konkurrenskraft och är ett steg närmare den första egna bostaden.

När det drar ihop sig till flytt kan det vara en stor fördel med bilkörkort och då gärna med BE-behörighet för att kunna frakta alla sina saker från föräldrahemmet till nya lyan. Körkortet gör dig även mer attraktiv på arbetsmarknaden, vilket är bra om du vill ha ett extraarbete vid sidan om studierna.

Varför lockar storstäderna ungdomar?

Storstäderna lockar ungdomar eftersom de gärna vill bryta sig ifrån den lilla hemorten. I en storstad så är alternativa levnadsmönster mer accepterade än i småstäder. I storstäderna finns det också bra jobbmöjligheter och studiemöjligheter. Här kan man plugga till ett attraktivt yrke och sedan bli kvar på orten för att göra karriär. Det finns också goda möjligheter att hitta nya vänner i samma ålder.