Varför flyttar de unga till storstäderna?

Nu för tiden är det väldigt vanligt att ungdomar väljer att lämna sina små och trygga hemorter där de fått en trygg uppväxt för att istället prova livet som självständig i en större stad. Detta är på många sätt fullt naturligt i dagens snabbt förändrande värld där ungdomar är rastlösa, nyfikna och snabbt tröttnar på de små orterna där det inte finns något att göra. Bildar man däremot familj i ung ålder, är möjligheten att man stannar i den lilla orten för att ge barnet eller barnen en trygg uppväxt i lugn och ro.

Varför väljer unga att flytta till storstäder?

Det finns så klart många olika skäl till att dagens ungdomar flyttar till storstäderna. En av de vanligaste anledningarna är för att studera. Högskolor och universitet finns sällan i de mindre orterna ute på landsbygden och därför blir storstäderna det enda valet.

När man studerat färdigt, kanske man hittar ett jobb inom det man studerat eller har en önskan att få lära ut det man lärt sig till yngre personer. Då kan man exempelvis söka jobb som lärare eller vara läxhjälp göteborg för att dela med sig av sin kunskap till de som vill och behöver. På samma sätt kan man ta hjälp om man fastnar i sina studier.

Många väljer även att flytta till storstäder på grund av att det finns ett bättre utbud av i stort sett allting. Det finns butiker, biografer, barer och nattklubbar som aldrig skulle kunna klara sig på de mindre orterna. Det i sin tur leder till att det finns betydligt fler arbetstillfällen i storstäderna. I de små orterna kanske det bara finns en livsmedelsbutik och ytterligare en eller två butiker, och att få jobb där är oerhört svårt.

Skulle man få ett jobb i en storstad kan det även vara drygt att pendla med bil eller kollektivtrafik om man valt att bo kvar i sin hemort.

Många flyttar när de bestämmer sig för att bilda familj

Många ungdomar som lämnat sin lilla ort på landet för storstaden för att studera eller arbeta har ofta en tendens att vända tillbaka då det är dags att bilda familj. En liten lägenhet i storstaden fungerar bra under de första åren av ett barns liv, men sedan kanske det kommer ett syskon som gör att platsen inte räcke till. Många väljer då att flytta tillbaka till hemorten där man många gånger kan få en stor bostad till samma pris som en liten lägenhet i storstaden. Dessutom vet man av egen erfarenhet att barnet kan få en lugn och trygg uppväxt där. Så småningom flyttar barnet till storstaden för att arbeta eller studera och då går hela processen på samma sätt som tidigare.