Unga har alltid lockats till storstaden

Man hör ofta talas om urbaniseringen och att den skulle gå fortare och fortare. I själva verket borde den ju gå långsammare och långsammare desto färre människor som finns kvar på landsbygden. Det föds, naturligt nog, många fler barn i storstaden än på landsbygden. De som inte redan har flyttat är de som av olika anledningar inte kan eller vill flytta till en större stad. Man kan hävda att urbaniseringen alltid har pågått. Olika människor, inte bara de unga, har alltid sökt sig till större samhällen än de som de kommer från. Det är ganska naturligt att så sker. I de större samhällena finns det mer möjligheter för umgänge, studier och arbete.

Förr flyttade man in till närmaste större köping i jakten på en partner eller ett arbete. Senare var det främst de tre storstadsregionerna i landet som drog till sig skaror av hoppfulla eller äventyrslystna. Numer söker sig främst de yngre gärna ännu längre bort, till ännu större städer. Man mellanlandar kanske i Stockholm specialisttandvård i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala eller Umeå en tid. Men sedan är drömmen om det underbara livet så stark att man söker sig vidare till London, New York, Peking eller Berlin. Drömmare söker sig vidare i världen.

En bit ur Per Anders Fogelströms bok ”Mina drömmars stad” från 1960 kan passa som illustration. Boken är den första i hans serie om Stockholm under hundra år och behandlar perioden 1860-1880. I dess första kapitel berättar om hur staden lockar tills sig folket. Vi följer hur den 15-årige pojken vandrar till Stockholm från Småland. Vilka drömmar och förväntningar han bär på men hur lite han kunde veta om hur hårt det nya livet skulle bli.

Det kan hävdas att man aldrig tidigare i historien har haft så liten anledning att söka sig bort från landsbygden som just nu. Jag menar så klart att vi nu har de moderna kommunikationerna till vår hjälp. Med Internets hjälp kan du studera hemifrån, du kan umgås med hela världen och träffa en partner från ett annat lands glesbygd om du skulle vilja det. Du kan driva din verksamhet på nätet och ha dina kunder eller uppdragsgivare var som helst i världen. Om du bara har bestämt dig för vad du vill göra så kan du driva din verksamhet lika bra i Blattnicksele eller Kirkcudbright som från ett berg i Peru. Du behöver inte sitta på Stureplan eller södra Manhattan. Det beror ju förstås lite på vilken verksamhet du tänker bedriva. Du kan inte ha en majsodling på Stureplan, lika lite som en restaurang för ”stekare” skulle löna sig på en bergstopp i Peru. Men ändå, Internet har som aldrig förr frigjort oss människor från våra geografiska bojor. Vi är den minst platsberoende generationen som någonsin har levat. Det kommer förmodligen leda till en smärre revolution i sättet vi driver rörelser, var vi väljer att bosätta oss och hur vi umgås.

Det har det ju faktiskt redan gjort!