Ungas bostadssituation

Att vara ung och vara på väg att flytta hemifrån är ett stort steg för många med en hel del stressfaktorer inblandade. Det är kanske första gången som man ska klara sig på egen hand med allt vad det innebär, och ett nytt hem ska inredas. Det största orosmomentet av alla för många ungdomar i dag rör bostadssituationen. Det är långt ifrån alla som har möjlighet att lämna föräldrahemmet och testa sina vingar på egen hand eftersom lägenheter är svåra att få tag i. Många får nöja sig med rum med korttidskontrakt, ockerhyror eller osäkra tredje- eller till och med fjärdehandskontrakt. Bostadssituationen för unga är ett politiskt spörsmål som nästan varenda makthavare tvingas förhålla sig till på ett eller annat sätt Det gäller inte minst regeringen och oppositionen, vars politik ofta får stå till svars för den rådande bostadsmarknaden.

 

Svårigheterna att få tag på en bostad för unga varierar stort beroende på geografisk plats i landet. I stort sett alla storstadsområden innebär en nästintill omöjlig marknad för någon som vill ha ett lägenhetskontrakt till ett någorlunda rimligt pris. Särskilt Stockholm har en rejäl bostadsbrist, där ett förstahandskontrakt i ett bra område är ungefär lika troligt som en lotterivinst. Den som inte har föräldrar med god ekonomi som kan investera i en bostadsrätt eller andra kontakter som hjälper till med lägenhetssökandet är hänvisad till en osäker och allt mer oreglerad andrahandsmarknad. När fler och fler blir desperata i sin bostadsjakt öppnas möjligheter för skojare som vill tjäna en hacka på andras utsatta situation och därför erbjuder undermåliga lägenheter och/eller bostäder till överpris.

 

Andra kritiska områden för mindre bostäder är studentorter, där många unga med studentekonomi vill ha eget boende. En lösning som ofta tillämpas är studentkorridorer, där fler unga kan bo på en mindre yta vilket gör att färre går bostadslösa. Ännu råder dock bostadsbrist på nästan alla landets större studieorter, där särskilt Uppsala och Lund utmärker sig med en betydligt större andel studenter än tillgängliga studentboenden. Det har lett till att politiker har eftersökt fler husbyggen för unga, där mindre lägenheter ska kunna disponeras även till de som inte har råd att köpa en egen bostadsrätt. Enligt en uppskattning byggs det endast mellan 100 och 200 studentlägenheter per år, medan antalet studenter uppgår till omkring 350 000 – där en stor andel saknar boende och tvingas flytta runt eller bo kvar hemma för att klara sig.

Ungas bostadssituation 1

 

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Storstäder